Facebook Video Tips

Facebook rolt een nieuwe update uit waarbij het nóg meer gaat inzetten op video’s. Dit type content werd al langer door het medium gezien als belangrijker dan foto’s en tekst. Video’s hebben zelfs 135% meer organisch bereik dan foto’s. Er zijn al Facebookpagina’s die foto’s in een video stoppen om zo hoger in de tijdlijn te komen van Facebook-gebruikers. Deze post geeft je voor elke Facebook video tips.

1. Video uploaden via Facebook

Veel organisaties hebben een YouTube-kanaal dat ze inzetten voor het uploaden van hun video’s. De meesten denken dan ook slim te zijn om YouTube-video’s te plaatsen op Facebook, om zo ook meer views of abonnee’s te krijgen op YouTube. Máár je video uploaden via Facebook zorgt dat je video meer opvalt en zelfs automatisch begint te af te spelen.

2. Ga live

Facebook Live Reactions‘Live gaan’ of livestreamen op je Facebookpagina heeft de volgende voordelen:

  • Je kan het zelf met je eigen telefoon/tablet
  • Je hoeft niks te monteren
  • Meestal krijgen je volgers een speciale melding als je live gaat, waardoor je dus extra opvalt
  • Mensen reageren 10 keer vaker op een livestream video dan een gewone video

Heb je een kledingwinkel? Laat iedere week je nieuwe collectie zien. Ben je op een evenement? Laat je volgers live zien hoe de sfeer is. Maak maar eens een lijstje met wat je allemaal live kunt doen: de keuze is reuze. Zorg wel dat je iemand voor de camera hebt die weet hoe hij/zij moet presenteren. Net zoals veel bekende sterren op deze manier vlakbij hun fans willen staan, kun jij op deze manier de (nieuwe) volgers voor je organisatie of merk binden. Kondig een livestream op tijd aan via Facebook, zodat mensen vooraf al weten wanneer de livestream begint en ook al vragen kunnen bedenken.

3. Vier-seconden regel

Het is belangrijk dat je de aandacht van de kijker in de eerste vier seconden weet te pakken. Verbaas, wees grappig, choqueer: zorg voor die WOW-factor want anders scrollen ze gewoon verder. Begin dus niet met alleen een titel die al 5 seconden duurt: laat de belangrijkste beelden uit de video op het begin al even kort zien. Voorbeeld is deze vlogvideo van Fred van Leer waarin hij de eerste 9 seconde aan Anna Nooshin vraagt wanneer ze voor het laatst seks heeft gehad. “Ik denk toch wel een week geleden”, antwoordt Anna, waarop Fred verbaasd reageert: “Hoe kan dat nou?”. Vervolgens wordt de vraag van Fred afgekapt en start het intro. De kijker wordt geprikkeld, weet al een beetje waar de video over gaat (en wie er in voorkomt) en kijkt waarschijnlijk verder voor het antwoord.

4. Tag een product

Facebook: tag producten in je videoDe tijd en moeite die je in de video’s stopt moet zich natuurlijk ook terugverdienen. Maak daarom ook eens video’s waarin jouw diensten of producten voorkomen. Facebook heeft al een tijdje de opties om eigen producten te koppelen aan je Facebookpagina. En als je producten laat terugkomen in je video kun je die producten weer taggen. Als je dit slim gebruikt kun je je producten promoten zonder dat het te zeer lijkt op alleen maar een reclamespotje voor je product.

5. Lange video’s doen het goed als…

Facebook gaat door het uitrollen van de nieuwe update lange video’s nu belonen als de watch-time ook hoog is! Dit wil zeggen dat als je een video uploadt van 5 minuten en er gemiddeld maar zo’n 3% van de kijkers blijft hangen dat Facebook merkt dat de video het niet goed doet. Wees dus zeker dat je bij lange video’s het zo monteert en script dat de kijkers blijven hangen, want dat levert jou weer meer bereik op.

6. Analyseer je statistieken

Hoe doen je video’s het? Wat voor soort video’s vinden je volgers leuk? Hoelang blijven de kijkers gemiddeld hangen? Waar haken ze af? Met al deze inzichten kun je je video’s steeds efficiënter en effectiever gaan inzetten, want uiteindelijk wil je wel dat het gaat werken!