Heb je een trage website? Dan is de kans groot dat bezoekers zo weer vertrokken zijn. Ook zoekmachines zoals Bing en Google weten wanneer jouw website traag is en kunnen je dan als een soort ‘boete’ laten zakken bij de zoekresultaten. Dat is natuurlijk niet wat je als website-eigenaar wil. Je wil namelijk dat je zover mogelijk bovenaan staat in de zoekresultaten en dat de bezoeker zijn aankoop of offerteaanvraag niet staakt omdat je site zo sloom is.
Bij Studio Beaumont is er gelukkig wel wat ervaring in het sneller maken van WordPress-websites. In dit artikel lees je een aantal tips waar jezelf mee aan de slag kunt. Het is natuurlijk leuk om te zien hoe sneller je website is geworden door het volgen van deze stappen. Ga daarom eerst naar Google PageSpeed Insights en typ hier je website in. Je krijgt vervolgens een rapportcijfer in de kleur rood, geel of groen. Onthoud het cijfer even, nadat je alle tips hebt opgevolgd checken we het nog eens en kun je zien hoe sneller je je website hebt gemaakt.
In dit artikel ga je aan de slag met:
- WordPress opschonen
- Gzip compressie
- PHP versie
1. WordPress opschonen
We zijn vertrokken! De eerste stap klinkt misschien wat simpel, maar een schone basis is het beste om te starten. Log eerst in op je WordPress-website. Kijk dan naar alle thema’s. Je gebruikt er maar ééntje, dus waarom verwijder je de rest niet gewoon?
Als je je thema’s hebt opgeschoond, is het tijd om je geïnstalleerde plug-ins kritisch te bekijken. Alles wat je gedeactiveerd hebt, kun je wellicht al verwijderen. Die plug-ins gebruik je toch niet. Kijk daarna eens goed naar welke plug-ins echt cruciaal zijn voor het draaien van je website. Heb je te veel plug-ins door elkaar draaien, kan dit je website namelijk behoorlijk trager maken.
Je kunt tenslotte ook nog even je Mediabibliotheek induiken. Verwijder hier alle media die je niet nodig hebt.
2. GZIP-compressie
Nu je alle overbodige resources hebt weggegooid, is het zaak om dat wat je wél nodig hebt te comprimeren. Dat doe je door GZIP-compressie op je webserver aan te zetten. Een voorbeeld uit eigen keuken: de homepage van studiobeaumont.nl is in totaal 106,69KB aan code. Door het inschakelen van GZIP-compressie is dit nog maar 19,96KB. Dat komt neer op een compressie van 81,29%: een behoorlijk verschil wat de snelheid van je website ten goede komt.
Check eerst of GZIP-compressie al is geactiveerd door je website in te vullen bij Gzip Test. Is dit inderdaad al het geval, dan kun je deze stap overslaan. Is dit niet het geval, dan lees je nu hoe je dit kunt inschakelen.
Open de File Manager van je webhost. Dit kan ook via FTP. Zoek in de root-map of public_html-map naar het bestand .htaccess. Download dit bestand op je computer en open het in Kladblok. Voeg onderaan in het bestand, na de regel “# END WordPress” de volgende regels code toe:
<IfModule mod_deflate.c>
# Compress HTML, CSS, JavaScript, Text, XML and fonts
AddOutputFilterByType DEFLATE application/javascript
AddOutputFilterByType DEFLATE application/rss+xml
AddOutputFilterByType DEFLATE application/vnd.ms-fontobject
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font-opentype
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font-otf
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font-truetype
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font-ttf
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-javascript
AddOutputFilterByType DEFLATE application/xhtml+xml
AddOutputFilterByType DEFLATE application/xml
AddOutputFilterByType DEFLATE font/opentype
AddOutputFilterByType DEFLATE font/otf
AddOutputFilterByType DEFLATE font/ttf
AddOutputFilterByType DEFLATE image/svg+xml
AddOutputFilterByType DEFLATE image/x-icon
AddOutputFilterByType DEFLATE text/css
AddOutputFilterByType DEFLATE text/html
AddOutputFilterByType DEFLATE text/javascript
AddOutputFilterByType DEFLATE text/plain
AddOutputFilterByType DEFLATE text/xml
# Remove browser bugs (only needed for ancient browsers)
BrowserMatch ^Mozilla/4 gzip-only-text/html
BrowserMatch ^Mozilla/4.0[678] no-gzip
BrowserMatch bMSIE !no-gzip !gzip-only-text/html
Header append Vary User-Agent
</IfModule>
Sla vervolgens het bestand op en overschrijf het met het oude .htaccess bestand op je webserver. Check nu via Gzip Test of je website GZIP heeft ingeschakeld. Is dit nog niet het geval? Raadpleeg dan je webhosting.
3. PHP-versie selecteren
PHP zorgt ervoor dat je website allerlei scripts kan draaien. Het kan zijn dat er nog een oude PHP-versie in je webhosting is geselecteerd. Hoe nieuwer de versie is, hoe sneller die scripts gedraaid worden. We gaan daarom checken of je website wel de nieuwste PHP-versie gebruikt.
Je kiest de PHP-versie door in te loggen op je webhostingpakket. Zoek in het adminpaneel cPanel of Direct Admin naar Select PHP Version. Kun je dit niet vinden, raadpleeg dan je webhosting. Kies vervolgens de nieuwste versie, voor de meeste webservers is dat momenteel PHP 8.1, en sla op. Kijk vervolgens even of er niks geks is aan je website, mocht dat zo zijn dan kun je een eerdere versie pakken (8.0 bijvoorbeeld) totdat het probleem is opgelost. Het kan bijvoorbeeld zijn dat WordPress of een plug-in of thema nog niet goed werkt met de nieuwste PHP-versie.
4. Gebruik een caching plug-in
Installeer een caching plugin, zoals WP Super Cache of W3 Total Cache. Dit kan de laadtijd van je website aanzienlijk verkorten door pagina’s te cachen. De plugin werkt door de dynamische inhoud van je website te cachen als statische bestanden. Normaal gesproken wordt de inhoud van een WordPress-website opgehaald uit de database en op het scherm weergegeven wanneer je bezoeker je website bezoekt. Dit proces kan tijdrovend zijn, vooral als je website veel bezoekers heeft of als je website veel afbeeldingen en andere media bevat.
Met een caching plugin zoals WP Super Cache, wordt de inhoud van de website gecached als statische bestanden wanneer de website voor het eerst wordt bezocht. Wanneer een bezoeker de website opnieuw bezoekt, worden de statische bestanden gebruikt in plaats van de inhoud opnieuw uit de database op te halen.
Maar wat is precies het verschil tussen de twee? WP Super Cache is gratis en wereldwijd het meest gebruikt. W3 Total Cache is ook gratis, maar heeft een betaalde versie met meer functionaliteiten. Ook kan de configuratie wat technisch lijken. In eerste instantie is WP Super Cache dus prima om mee te beginnen.
5. Comprimeer je afbeeldingen
Optimaliseer afbeeldingen op je website. Gebruik een tool zoals Photoshop of een gratis tool zoals TinyPNG om afbeeldingen te comprimeren zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. Dit kan helpen om de laadtijd van je website te verkorten, omdat kleinere afbeeldingen sneller kunnen worden geladen dan grotere afbeeldingen.
Klinkt dat te ingewikkeld? Je kunt de foto’s ook gewoon eerst uploaden naar WordPress en de plug-in Smush gebruiken om de foto’s te verkleinen. Smush kan automatisch de afbeeldingen op je website comprimeren wanneer ze worden geüpload, zodat je hier zelf geen werk aan hebt. De plugin biedt ook een bulkoptie waarmee je alle afbeeldingen op je website in één keer kunt comprimeren.
De plugin is gratis te gebruiken voor afbeeldingen tot een bepaalde grootte, maar voor grotere afbeeldingen en meer opties is er een premium-versie beschikbaar.
Testen maar! Ga nog eens naar Google PageSpeed Insights en test je website. Als het goed is, is je website weer wat sneller geworden. Je kunt bij Studio Beaumont ook nog altijd een website onderhoudsabonnement afsluiten trouwens, kijk daarvoor hier.
0 reacties